Stim cu totii ca o limba straina vorbita fluent a devenit deja de mult timp un „must have” in randul candidatilor recrutati de companii. Daca in trecut un nivel bun de limba engleza era un plus pe un CV, acum, lipsa acestuia te scoate automat din competitie.
Asadar, cum alegeti cel mai bun curs de engleza pentru dumneavoastra?
Mai exact, ce criterii luati in calcul atunci cand hotarati sa investiti intr-un astfel de curs: pretul, locatia (proximitatea fata de locul dumneavoastra de munca sau de casa), sau calitatea lectiilor si profesionalismul trainerului?

Astazi, pe o piata in plina expansiune, in care suntem asaltati in permanenta de slogane tipatoare, uneori chiar agresive, care promit stapanirea limbii engleze in doar cateva zile, selectia unui curs, si implicit a unui trainer, devine un lucru nu tocmai usor.

Prin urmare, daca doriti un curs de calitate, cu un trainer profesionist, care sa va ajute sa faceti un progres real, inainte de a face o alegere, este bine sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

1. Experienta si profilul trainerului
Cereti CV-ul trainerului de la curs (daca acesta nu este transparent si usor de accesat deja). Ce experienta are in predare? Ce metode de predare foloseste? Ce cursuri de specializare si certificari are? Este la curent cu ultimele noutati in predarea limbii engleze? Participa la cursuri, workshopuri si conferinte in domeniu? Ilustreaza acel CV o dorinta continua de dezvoltare si perfectionare profesionala?

2. Cursurile
Ce presupune un curs? Cum se desfasoara lectiile? Se parcurge monoton un manual cap-coada? De exemplu, azi lectia se termina la pagina 10, iar data viitoare continuam cu pagina 11? Se lucreaza in mod obsesiv fise de gramatica? Sau lectiile sunt personalizate, adaptate la nevoile cursantilor, cu accent pe comunicare si activitati de dobandire a unor abilitati?
Multe centre ofera lectii demonstrative gratuite – adevarate mini-show-uri in care profesorii se straduie sa creeze o impresie foarte buna si o atmosfera de entertainment. Dar ce se intampla ulterior la curs?

3. Testimoniale
Ce spun fostii si actualii cursanti despre trainerul/centrul respectiv? Care este atmosfera la curs? Sunt reale aceste testimoniale (puteti contacta persoanele respective sa confirme recomandarea lor)?

4. Numarul de cursanti in grupa
Care este numarul cursantilor dintr-o grupa? Cu cat grupa este mai numeroasa, cu atat timpul si atentia profesorului alocate fiecarui cursant in parte sunt mai mici.

5. Numarul de ore de studiu recomandat pe nivel
Cambridge English Assessment recomanda aproximativ 200 de ore de studiu ghidat pentru a avansa de la un nivel la altul (de ex. A2 – B1). Prin urmare, un centru care pretinde o imbunatatire miraculoasa a englezei dupa doar un modul de cateva lectii, ar trebui sa va dea de gandit…

6. Tariful
Tariful cel mai mic de pe piata nu trebuie sa fie o alegere. Pentru ca un tarif mic inseamna:
• un trainer fara experienta sau cursuri de perfectionare in afara tarii (cursuri care sunt extrem de costisitoare si care e normal sa fie reflectate in pret),
• un numar mare de cursanti in grupa, sau
• un modul care contine un numar mic de lectii.

Sunt multe aspecte de avut in vedere, insa atunci cand ne dorim ce este mai bun pentru noi, e indicat si normal sa efectuam o analiza completa.

Ce multa lume nu intelege este ca metodica predarii limbilor straine este diferita de cea a altor discipline. O limba straina nu este o materie de studiu ca istoria, biologia sau fizica, intrucat predarea ei nu implica doar transmiterea de informatii, ci si formarea unor abilitati lingvistice specifice. O limba straina este o abilitate. Iar un curs bun de engleza ESTE O INVESTITIE in dumneavoastra, echipandu-va cu niste abilitati-cheie pe care le veti avea pe viata!