O limba straina vorbita fluent a devenit de mult timp un „must have” in randul candidatilor recrutati de companii. Daca in trecut un nivel bun de limba engleza era un plus pe un CV, acum, lipsa acestuia te scoate automat din competitie.
Sunt convinsa ca multi dintre voi cunoasteti persoane care au pierdut multe oportunitati, “trenuri” in viata, profesional vorbind, din cauza faptului ca nu au abilitati de comunicare in limba engleza sau o alta limba de circulație internaționala. Sau poate vi s-a intamplat acest lucru chiar voua. Sau dimpotriva, faptul ca vorbiti fluent o limba straina v-a departajat de competitie si ati reusit sa primiti jobul mult dorit!
Intrebarea care mi se adreseaza foarte des este: “In cat timp voi stii engleza?”
Ce nu inteleg multe persoane este faptul ca o limba straina NU este o disciplina de studiu, ca istoria sau geografia, ci un INSTRUMENT DE COMUNICARE, o COMPETENTA, o ABILITATE pe care o ai sau nu o ai. O abilitate pe viata, la fel cum este abilitatea de a inota. Intr-o situatie extrema, faptul ca AI aceasta abilitate de a inota, iti poate salva viata. La fel, daca AI abilitatea de a conversa fluent, la nivel avansat, poti sa obtii acel job pe care ti-l doresti si pentru care crezi ca esti din orice alt punct de vedere, super calificat.
In meseria mea testez foarte multe persoane pentru a le stabili nivelul de cunoastere a limbii engleze, atat in cadrul centrului BETTER ENGLISH, cat si in colaborarile cu diverse companii pentru servicii de audit lingvistic. Din pacate, nu de putine ori, testez candidati (elevi, studenti sau adulti) cu un nivel de limba engleza foarte scazut, care abia pot sa spuna doua propozitii despre ei. Ce sanse credeti ca au acesti absolventi odata intrati pe piata muncii? Cum vor face fata unui interviu in limba engleza? Vor incepe cu o luna inainte sa se pregateasca? (Da, am fost contactata de cateva persoane care doreau pregatire pentru un interviu in limba engleza in 2-3 sedinte (!!!), nivelul lor fiind unul … jalnic). Si se vor prezenta la acelasi interviu/concurs alaturi de candidati care au inceput studiul mult mai devreme si au trecut cu constiinciozitate prin acest proces de invatare, au citit zeci de articole si carti in limba engleza, si-au dezvoltat competentele soft (atat de cerute in ziua de azi!), au obtinut poate si certificari internationale, monitorizandu-si astfel evolutia si inregistrand un progres de la an la an!
Contactul cu o limba straina aduce numai beneficii din multe, foarte multe puncte de vedere! Sunt multe studii realizate care vorbesc despre avantajele de a fi bilingv sau poliglot. Asadar, nu amanati invatarea limbii engleze! Vorbim de o ABILITATE-CHEIE cu care te echipezi pe viata, iar dobandirea ei este un proces extrem de frumos, insa de durata, continuu, constant si asumat.
(https://support.cambridgeenglish.org/hc/en-gb/articles/202838506-Guided-learning-hours)
Cu drag,
CAMELIA MARTINCU
Your Better English trainer